Bilresa i norra Europa

Jag har gjort bilresor inom Sverige men också i Europa.

Den mest fantastiska bilresan var den i Normandie. För att komma både dit och därifrån reste vi genom flera länder, stannade på olika platser och fick se så mycket av norra Europa, både i städer och på landsbygd.

Vi planerade resan i stora drag, visste ungefär vart vi ville åka. Vi hade inte bokat något boende utan förlitade oss på att vi skulle hitta hotell på vägen.
Vi började med att köra hemifrån, vilket är Stockholm. Första stoppet blev i Danmark, efter att ha åkt bilfärja. Hotellet var enkelt men vi tyckte det var mysigt.

Sen bar det av genom Tyskland, Holland, Luxemburg och Belgien för att komma till Frankrike. Visserligen gjorde vi både korta och långa stopp i de olika länderna, sov på hotell, smakade landets mat och vin, såg oss omkring och hade det bra. Första målet var ändå Normandie.

Efter att ha bilat en bit in i Normandie kom vi till Arromanches-les-Bains. En liten ort med mycket historia från andra världskriget.

Under resan såg vi många minnesmärken och museum med relation till landstigningen av de allierade styrkorna från Storbritannien, USA och Kanada. Man måste ha bil för att ta sig till alla platser.

Amerikanska kyrkogården som medverkade i filmen Saving Private Ryan är mycket välbesökt.

Vid Longues Sur Mer finns många kanoner kvar, en del av The Atlantic Wall.
Normandie är inte bara en viktig historisk plats. Här bjuds på ett magnifikt landskap, läckra ostar och goda skaldjur.

Efter många dagar vid alla dessa historiska platser bestämde vi oss för att följa Cidervägen. Vi körde längs Normandies gröna kullar, stannade i pittoreska byar och provade det nordfranska äppelbrännvinet hos traktens bönder.

Det bästa stället att inleda en tur längs Cidervägen är i byn Cambremer.
Sedan var det dags att smaka den destillerade cidern som bär namnet Calvados. Starkt som attan, tycker jag men gott.

Vi köpte med oss Calvados och många flaskor torr Cider från olika tillverkare.
Vi fortsatte vår resa genom Frankrike för att komma till Moseldalen i Tyskland.
Efter några stopp på vägen kom vi till Bernkastel Kues, en gammal stad i Mosel-vinregionen. Staden ligger på båda sidor om floden Mosel och är en nationellt känd kurort.

Vi bodde på ett litet familjeägt hotell och trivdes bra. Vi strosade omkring i den lilla staden, besökte muséer och åt och drack gott.

Det blev många besök för vinprovning hos olika odlare och framställare. Vart man än kom så var man välkommen att prova deras vin. Vi blev så förtjusta i deras viner att vi hade med oss mer än hundra flaskor hem.

Jag kan varmt rekommendera ett besök iden lilla staden Bernkastel Kues med dess omgivningar.

Hemåt genom Moseldalen, via Danmark och sista etappen tills vi var hemma i Stockholm. Vilken härlig resa det var, vill göra det igen.

En reaktion till “Bilresa i norra Europa

  1. Låter som en underbar resa. Själv reste jag och Viktoria längs Moselfloden ner till Berkastel Kues. Fantastiskt landskap, bilväg, viner och staden BK-wow så coolt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s