Familjens betydelse

För mig som för så många andra betyder familjen trygghet. En känsla av att höra till någonstans, en samhörighet som går på djupet och personer som alltid finns nära och som man kan lita på.

Jag vet att jag är lyckligt lottad. Alla har inte en familj att luta sig mot, en familj som alltid finns där.

Min familj är stor, jag har fem barn med sina respektive och tio barnbarn. Ibland känns det som att jag inget vore utan min familj. Men så klart är det inte så. Alla är något oavsett med eller utan familj.

Fördelen med en stor familj är att det alltid finns någon som kan stötta, hjälpa eller bara finnas där.

Jag tror och hoppas att jag lärt mig mycket av mina tidigare elever som kommer från världens alla hörn. De visade alltid hur högt de skattade sina familjer och hur alla ställde upp för varandra. I Sverige har det inte varit likadant men jag hoppas att vi lär oss att uppskatta och hedra de äldre i familjen såväl som att uppfostra barnen till fina människor.

Jag har rest i fattiga länder och där sett hur eländigt många lever. Trots misär och hunger så ställer familjen alltid upp, delar med sig av det lilla den har.
Barnarbete är vanligt i sådana länder och barnen har inget val, de vet att de måste hjälpa till med försörjningen för att familjen ska överleva.

Överallt i världen finns det ensamma människor, de som inte har någon familj, som inte har en enda människa som de kan kalla vän. Man behöver inte vara fattig för att ha det så, även de som har mycket pengar kan känna sig ensamma.

Ensamhet är ett problem i vår välfärd såväl som i fattigdom. Många gånger beror ensamheten på någon form av rädsla, man kan var rädd för att inte passa in, för att inte leva upp till förväntningarna eller bara blygsel.

Det finns även ensamhet inom en familj eller hos ett par som lever ihop. Ensam i en tvåsamhet måste vara hemskt.

Vad jag vill säga är att familjen är viktig. Har man ingen familj så blir nära vänner ens familj.

Man kanske tycker att man är stark men ibland behöver man någon som tar ens hand och säger att allting kommer att bli bra.
Familj eller vän finns alltid där hur och vad du är gör. Stöttar och säger dig sanningen. Lita på dem!

Var rädd om familj och vänner!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s