Mörker och sollängtan

Nu är det mörkt nästan hela dagen. Solen går upp vid åttatiden på morgonen och ner vid tretiden. Fast jag ser den inte för himlen är grå och regnig. Då längtar jag till sol och minns tidigare härliga resor till varma länder där vi tog dagen som den kom och bara njöt.

Den här resan vann vi under en Rhodosresa. Vi var på väg till stranden när vi blev stoppade av en kille som undrade om vi ville tävla. Anledningen till att vi bestämde oss för att ändra planerna för stranden var att mannen hade bränt sina vrister dagen innan så han blev glad att ”slippa” solen för en dag.

Resan gick till Kreta. Det vi själva bekostade var bilhyran. Vi hyrde en liten bil när vi landat i Chania och skulle ta oss till Hersonissos. Det var sen kväll och bilen hade nog inte så många hästkrafter. Vägen var slingrig och backig. För att bilen skulle orka uppför branta backar fick vi ta fart i nerförsbacken och sen hoppas att vi skulle komma framåt.

Kreta är den största och den mest kända ön i Grekland. Invånarna kallas kretensare.  Mycket är olikt det vi är vana vid här hemma men det ger bara mersmak. Det är alltid så intressant att se hur man lever i andra länder. Så här sker vissa transporter i Hersonissos.

2012-04-29 11.20.41

Kreta har mycket att erbjuda en turist. Där finns allt för soldyrkare, matälskare, historienyfikna, naturentusiaster och partysugna.

2012-05-03 15.09.57

Som matälskare bör man prova på färskosten myzitra som är gjord på får- och getmjölk. Den serveras ofta i sallader och är mjukare och krämigare än fetaost.

2012-05-02 19.26.09

Längs öns stränder ligger de flesta turistorterna. Chania, Rethymnon, Hersonissos, Stalida och Malia. Alla är charmiga städer med slingrande gator.

2012-04-29 10.28.35

Under nästan hela året blommar det frodigt överallt.

2012-04-29 10.39.27

Havet lockar till bad oavsett årstid. Det blir aldrig riktigt kallt så det känns alltid skönt med ett dopp i vågorna. Även om kretaborna inte badar då de har vinter så gör turisterna det.

2012-05-01 18.29.17

När det mörknar och det gör det snabbt när solen är på väg ner. Då känns det så skönt att ta ett kvällsdopp i poolen.

2012-05-02 22.00.45

Vi hade en lägenhet med två rum och kök och en härlig terass. Vi brukade fixa frukost och lunch hemma. När vi skulle diska så hittade vi inget diskmedel för diskmaskin så vi tog vanligt diskmedel, satte på maskinen och gick ut. När vi kom hem såg vi att golvet hade blivit vitt. Innan vi hade tänt förstod vi inte vad som hade hänt. Det var skum överallt. Vi kunde inte gå in så vi ringde till receptionen och de kom och städade. Inga problem, sa de skrattande.

2012-04-29 10.29.26

Det hade blivit dags för middag. Vi gick mot restaurangen och där träffade vi flera personer som väntade på maten.

2012-05-03 23.04.40

Knossos som hittades för drygt etthundra år sedan är lämningar från 1300-talet före Kristus. Knossos var den minoiska kulturens religiösa och politiska centrum och är numera mest känt för sina fantastiska väggfresker. En gåta är de hieroglyfliknande inskrifterna.

Samariaravinen är 17 kilometer lång och uppskattad för vandring. Den berömda ravinen järnporten där ravinen bara är fyra meter bred och bergssidorna upp mot 500 meter höga.

2012-04-29 10.29.31

Jag har varit på Kreta cirka tio gånger och åker gärna tillbaka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s