Asmara, Eritrea det gömda landet

Det lilla gömda landet Eritrea med huvudstaden Asmara. Hit kommer inte så många turister. Jag tycker ändå att landet och staden är värt besök. Det finns mycket att se och framför allt finns det mycket att göra i landet.

2018-10-10 17.38.39

Jag har besökt det stängda landet tre gånger. Vid alla tillfällen bodde jag på hotell i huvudstaden och vid Röda havet. Jag har vänner här i Sverige som kommer från Eritrea och de har bjudit in mig att besöka landet.

Asmara är en vacker stad med många fina byggnader från italienarnas tid där. Tyvärr har många fått förfalla. Det finns inte alltid glas för fönstren, i stället har man satt dit pappskivor. Den fina biografen Impero.

2018-10-22 14.26.28

Maten äts traditionellt utan bestick. Man använder ett tunt bröd som heter injera och med hjälp av det tar man upp maten med fingrarna. Berbere är kryddan som gör maten smakrik och stark. Jag tycker verkligen om maten och den är säkert nyttig.

Det finns många olika områden, som förorter till staden. Varje liten förort är som en egen liten stad. Tyvärr finns det sällan elektricitet, maten lagas över öppen eld och det blir väldigt mörkt på kvällarna.

2018-10-10 17.23.28.png

Jag har rest omkring och sett mer än själva huvudstaden. Gurgusum heter en plats vid Röda havet är det hett som tusan. Vägen från huvudstaden till hamnstaden är slingrig och dåligt underhållen. Vid flera tillfällen var jag rädd för att den lilla bussen skulle störta nerför branta stup. En gång åkte jag bil med vänner men andra gången jag åkte till Röda havet var det i en liten minibuss. Bussen var full med folk, många satt på golvet och med på resan var också getter och höns.

Väl framme i Gurgusum hittade jag ett hotell som var i så dåligt skick att det var svårt att tänka sig bo där, men jag hade inget val.

Jag bodde bara några meter från havet. Varje morgon vaknade jag som alla andra tidigt eftersom det började bli varmt. Det enda man kunde göra då var att gå ut i havet. Där stod folk i grupper från klockan fem på morgonen tills det blev för varmt några timmar senare. Resten av tiden där, före middagsdags satt alla under solskydd på ett fik och drack varmt, mycket sött te. Jag gjorde som alla andra.

Jag besökte också Keren, landets näst största stad. Där var det bättre boende eftersom jag bodde hos vänner. Staden är trevlig och folk är vänliga.

2018-10-10 17.23.42

Eritrea är världens mest slutna diktatur. Få får någonsin möjlighet att besöka den märkliga huvudstaden, utsedd till världsarv av Unesco och med en av världens främsta samlingar av modernistisk arkitektur.

Staden Asmara ligger på östkanten av etiopiska platån. Asmara är en trafikknutpunkt med järnväg till hamnstaden Massawa vid Röda havet. Språket heter tigrinja.

 

Även om det vid många tillfällen uppstod problem av olika slag så rekommenderar jag de som kan att åka till Eritrea.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s