Julmarknad i Berlin

Berlin kan man lätt åka till över en weekend. Staden ligger tillräckligt nära och man hinner se mycket på några dagar. Det finns så många fantastiska upplevelser som man inte vill vara utan.

I staden möts dåtid och framtid i en mix av historiska monument, unika stadsdelar och kulinariska specialiteter.

Vi besökte Berlin i mitten av december för några år sedan för att uppleva stämningen på julmarknaderna.

Det var underbart att strosa omkring, dricka varmt vin, gluvine och att titta på allt som såldes i de olika stånden. Att stanna någonstans och bekanta sig med folk som gjorde detsamma som vi.
2014-12-07 15.23.36
Vi gick till den mest kända shoppinggatan Kurfurstendamn. Där finns mängder av stora varuhus, lyxiga märkesbutiker samt de stora kedjorna.

Det berömda varuhuset, ett av Europas största heter KaDeWe och ligger vid Wittrnbergplatz. Varuhusets saluhall är en fantastisk upplevelse för matintresserade.

Utöver klassiska sevärdheter som Berlinmuren, Brandenburger Tor och Checkpoint Charlie är Berlin ett pärlband av små och stora skatter som bara väntar på att upptäckas.

Berlins historia är synlig på många platser i staden. Där Berlinmuren en gång delade öst och väst finns idag gatstenar som markerar var muren gick.
2014-12-08 21.00.27
Vid Checkpoint Charlie som var en av de mest kända gränsövergångarna finns det intressanta Mauermuséet.
2014-12-08 13.15.28
Brandenburger Tor är Berlins mest kända landmärken och där är det alltid fullt med turister. Denna storslagna triumfbåge ligger vid slutet av paradgatan Unter den Linden.
2014-12-07 15.36.21
Ett besök i före detta Östberlin bör man göra. Framför allt för att äta på någon av de restauranger som inte förändrats mycket sedan delningen av Berlin.

Vi tog taxi till en restaurang som vi blivit rekommenderade. När vi kom in kändes det som att komma tillbaka till femtiotalet. Där fanns gamla radioapparater, bord och stolar som vi kände igen från vår barndom. Maten som serverades var så annorlunda från det vi ätit i Berlin, fet och drypande av flott, men god.

Har man tid så finns det flera muséer att besöka. Det tar tid att gå igenom, läsa och titta på foton från andra världskriget. Efter ett sådant besök känner men verkligen tidens vingslag.
2014-12-08 10.55.52
Hinner man inte med allt vid första besöket så är det bara att åka tillbaka och uppleva ännu mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s